Aštánga jóga – otázky a odpovědi (Mysore)

Jógu jsem nikdy necvičil, mohu přijít?

Ano. K tomu aby člověk začal, nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti. Stačí mít zájem a chuť. Mysore hodiny naopak často více vyhovují lidem, kteří nikdy před tím jógu necvičili, protože lidská mysl má tendence nové věci a přístupy srovnávat s tím, co již zná. Pokud je to stejné nebo podobné, tak to přijímá a pokud je to jiné, tak s tím má většinou problém. Přitom otevřenost mysli je nutný předpoklad k tomu, aby se člověk mohl naučit něco nového.

Navíc jsem vypozoroval, že lidé bez předchozích zkušeností zakouší benefity Mysore mnohem dříve, než ti kteří už někdy někde cvičili. Učitel má zároveň díky průběhu hodiny mnohem více času se věnovat začátečníkům, kteří se tak vyhýbají chybám, které se přirozeně dějí na vedených hodinách.

Jsem zkrácený, vše mě bolí a když se předkloním, tak si dosáhnu sotva na kolena, mohu přijít?

Řekl bych, že musíš 🙂 Cvičení je v takovém případě velmi prospěšná aktivita. S postupem času se totiž věci samy od sebe nemění k lepšímu a tak je to i v případě stavu pohybového aparátu. Na první ani dalších hodinách nemá učitel od cvičících žádná jiná očekávání, než to, že budou cvičit. Tím se zadají správné příčiny pro změnu. A to je první krok nutný k tomu, aby se dostavila změna. To jak dlouho to bude trvat je velmi individuální a s postupem času se to pro většinu cvičících stává i méně podstatné.

Mám zdravotní problémy, mohu přijít?

Záleží o jaké zdravotní problémy se jedná a určitě je předem nutná konzultace s lékařem. Cvičení jógových ásan působí hlavně jako prevence proti nemocem, ale často je pomáhá zastavit, zmírnit nebo dokonce odstranit. Tato otázka je příliš individuální, ale je pravda, že většina lidí dnes vyhledává jógová cvičení z důvodu fyzického a psychického nepohodlí. Z mých zkušeností to určitě stojí za zvážení a případné vyzkoušení.

Co mám čekat, když přijdu na hodinu poprvé?

Na první hodině jde nejvíce o to, aby člověk viděl, jak vše probíhá a vyzkoušel si, zda mu tento přístup vyhovuje. Na začátku hodiny si většinou s každým sednu a vysvětlím mu hlavní principy průběhu hodiny a metody Aštánga jógy. Potom se učí pozdrav slunci A, pokud člověk už má povědomí z dřívějška, tak i pozdrav slunce B. Cvičící si několikrát vyzkouší pozdrav slunce A, popřípadě B a naučí se tři závěrečné pozice. S každou další návštěvou se postupně učí stejným způsobem další pozice. Rychlost a intenzita záleží na každého individualitě a neplatí pravidlo, čím více nebo rychleji, tím lépe. Každý má své tempo, které je potřeba nejen poznat, ale hlavně respektovat.

Nemůžu chodit na každou hodinu, má to vůbec cenu začínat?

Určitě. Systém Aštángy je typický tím, že se cvičí téměř, každý den. To však není podmínkou a často ani realizovatelné ihned od začátku. Důležité je začít a postupem času si najít systém cvičení, který mi vyhovuje a který umím zvládnout s ohledem na požadavky života. Z mé zkušenosti je dobré zkusit přijít alespoň dvakrát do týdne a postupně zkoušet cvičit i doma ve dny, kdy nemohu přijít na hodinu.

Cvičení je zvyk a jakmile člověk začne cítit benefity, automaticky začne hledat řešení, jak zařadit cvičení pravidelně do svého programu. Kdysi mi jeden učitel jógy říkal, že jóga se nepočítá na úspěchy, ale na pokusy a v tomto případě to platí také. Jde o změnu v dlouhodobém měřítku a ta vyžaduje určitý čas a pokoru.

Je cvičení nějak ovlivněno věkem?

Dnes už bohužel odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná. Zažil jsem mladé lidi, jejichž těla byla v horším stavu než u seniorů a zažil jsem seniory, jejichž těla byla v mnohem lepším stavu než u většiny mladých. Nicméně věk i cíl cvičení je důležitý vstup pro hledání intenzity i rozsahu cvičení. K věku a stavu těla je určitě nutné přihlédnout, ale neznamená to, že když je někomu více let, musí tím být automaticky omezován. Rozum v tomto případě nikdy nesmí zůstat stranou. Hodiny nejsou nijak omezeny věkem cvičících.

Budu se u cvičení potit?

Pravděpodobně ano. Aštánga jóga je dynamický styl cvičení a pocení je zde dokonce žádoucí. Pot je jedna z odpadních cest lidského těla a proto je potřeba ji udržovat funkční. Z počátku se člověk většinou potí trošku více, ale i toto je velmi individuální. Rozumné pocení je například v ájurvédě jedním z významných předpokladů zdraví. Říká se, že každý by měl propotit, alespoň jedno tričko denně a pokud je k tomu příležitost brzy ráno, je to z pohledu fungování těla ideální. V shale se nachází i sprchy, takže není potřeba se bát, že efekt vašeho ranního cvičení bude cítit i vaše okolí v prací 🙂

Mám problém vstávat. Můžu přijít na hodinu i později než v 7.00?

Je to možné, ale nese to s sebou určitá rizika. V ranních hodinách není v shale recepční a proto se může stát, že učitel zvonek neuslyší. Navíc učitel je k dispozici v době mezi 7.00-8.30 hod. Takže nejpozdější příchod, by měl být cca do 7.30 hod. Vždy je lepší přijít před 7.00 a v klidu se připravit. Být v sále se všemi ostatními a součástí úvodní mantry, je mimo jiné hezký rituál.

Jógu občas cvičím, ale nikdy jsem necvičil Aštángu, jak bude vypadat má první hodina?

Velmi podobně jako u ostatních začátečníků. Aštánga je typická určitými principy, které je potřeba zažít a postupně je aplikovat. To hodně lidí na začátku překvapí, hlavně pokud jsou zvyklí si na hodinu přijít zacvičit pod vedením lektora. Ale je to jen otázka několika hodin, během kterých cvičící pozná a ochutná jaké to je cvičit sám i přesto, že je ve skupině. Potom se mu většinou na vedené hodiny už ani nechce.

Viděl jsem sestavu Aštánga jógy a některé pozice mi připadají příliš náročné, musím je cvičit?

To velmi záleží na nastavení člověka. Jsou lidé, kteří přijdou s nadšením a tzv. přepálí start a potom musí ubírat a jsou lidé, kteří mají obavy a zanedlouho cvičí celou sérii. Očekávání jsou často jiná než realita, lidská mysl je v tomto nevyzpytatelná. Je potřeba najít rovnováhu a intenzitu, která je pro daného člověka tak akorát. To se většinou ukáže až po několika hodinách díky vlastních zkušeností a konzultací s lektorem. Nicméně u nás platí pravidlo, že se nemusí nic, ale může se vše 🙂 Jóga je tady od toho, aby nám pomáhala, ne nás ničila, nebo nedej bože stresovala. 

Mám hektický život a 60-90 min cvičení ásan je pro mě příliš času, co s tím?

Cvičení se dá a mělo by se upravovat podle potřeby. Existují různé způsoby jak sérii časově zkrátit, aby pořád dávala smysl. Stačí se poradit s lektorem, určit si cíl a řešení už klepe na dveře. Někdy je potřeba sekvenci vyladit, ale to přichází s časem a zkušenostmi. Samotné sekvence by měly člověka dovést do situace, kdy si je schopen sám určit, co jo a co ne a kdy jo a kdy ne. I to je jedním z benefitů pravidelně se opakujícího cvičení, které člověk provádí sám. Něco uvnitř začne mluvit a našeptávat, co je daný den, nebo dané období, potřeba cvičit.

Musím cvičit všechny proskoky mezi pozicemi a jejich stranami?

Ne, to opravdu není potřeba. Každý člověk je jiný, má jinou výbavu, jiný věk, jinou mysl. Právě proskoky jsou to, co je velmi variabilní. Zjednodušeně je to jako když člověk šlape v autě na plyn. Neznamená čím více, tím lépe. Naopak, někdy je potřeba nohu z plynu sundat nebo odlehčit, aby mohla být jízda plynulá, v požadovaném tempu a dojelo se až do cíle. Někdy si člověk dovolí autu šlápnout na krk, ale už dopředu ví, jaká za to bude daň. Větší spotřeba paliva, více škodlivin z výfuku, větší riziko nehody. Vždy záleží, v jak silném autě sedíme a jaké jsou podmínky pro jízdu. Je potřeba se naučit řídit tak, aby se mohlo jezdit často a daleko. Ne občas, rychle a jen kousek. U nás nevyžadujeme proskoky v takové míře, jako bývá zvykem nebo pravidlem na jiných místech.

Je pro mě náročné si zapamatovat sekvenci a pořadí pozic, můžu mít „tahák“ vedle podložky?

Můžeš, ale nedoporučuji to. Z mé zkušenosti se nikdo z těch, kteří mají tahák vedle podložky, nenaučili sekvenci a to i během několika měsíců. Tahák je lepší použít před cvičením a připomenout si jak jdou pozice za sebou. Lidé si to často neuvědomují, ale už i to je kus práce, která k Aštánze patří.

Snaha a odhodlání se naučit pořadí pozic hodně ukazuje, jak bude cvičení dlouhodobě vypadat. Takže tahák je pomůcka na doma. Když člověk na lekci zapomene, tak se může zeptat lektora, ale pokud si nepamatuje sekvenci skoro vůbec, tak je potřeba na tom zapracovat. Jinak to příliš fungovat nebude.  Dívání do papíru neustále táhne pozornost ven místo dovnitř. Takže raději naučit 🙂

Pravidelně jsem cvičil první sérii, ale po té co jsem začal cvičit i druhou sérii, mi často dochází síla a cítím se vyčerpaný. Co mám dělat?

Přibrzdit. To, co popisuješ je častý problém, který se s cvičením druhé série objeví. Druhá série je dost fyzicky náročná, a tělo a častěji i hlava potřebuje čas, aby se s ní srovnalo. Z mého pohledu je první série základ a druhou sérii je potřeba přidávat postupně.

To, že člověk nemůže, se většinou objeví, až když cvičí celou druhou sérii a začne ji pravidelně střídat s první. V případě únavy je vhodné ubrat alespoň na nějakou dobu proskoky v první sérii (jedna z možností je proskakovat po skupinkách pozic) a to samé udělat i v druhé sérii. Pokud to nepomůže, je fajn se zamyslet, zda je potřeba druhá série celá, nebo stačí na nějakou dobu jen nějaká její část, např. po nohy za hlavou (pak totiž začíná úsek „pekla“, který člověka po nějakou dobu dokáže dost vyčerpat).

Vše má svůj čas a bohužel jsem už viděl hodně lidí, kteří se v tomto případě spálili. Pravidelné střídání celé první a celé druhé série vyžaduje určitou dobu a také určité fyzické předpoklady těla. Než se tělo změní, může nějakou dobu trvat a trpělivost a nepřipoutanost k výsledku jsou jedním ze základních předpokladů na cestě jógy. Myslím, že druhá série je pro tento trénink krásná příležitost.

Bude to fungovat, když nebudu cvičit všechny pozice, které jsou uvedeny v sériích?

Ano i ne. Záleží o čem je člověk přesvědčen. Bohužel jsem viděl spoustu lidí, kteří za každou cenu dodržovali všechna pravidla i přesto, že se ve cvičení doslova trápili. Takže za mě v takovém případě nefunguje ani, když se vše cvičí vše, jak je to ,,předepsáno“.

Otázka zní, proč je důvod něco změnit a co je to, co na Aštánga józe funguje. Je hodně učitelů, kteří tvrdí, že když se to změní, tak neví, jestli to bude fungovat. Má zkušenost je jiná. Měl jsem hodně cvičících na soukromých hodinách i Mysore, u kterých bylo potřeba některé věci změnit, aby mohli čerpat benefity z principů, které jsou podle mě to, co na tom celém funguje. Z mé zkušenosti není kouzlo primárně v sekvencích, ale v principech Aštángy jako dech, vinjása, drišti, bandhy a pravidelné opakování vhodně zvolené sekvence.

V józe platí pravidlo, že to co je vidět není to podstatné. Podstatné je to, co je za tím (nebo spíše před tím). Takže ano, pokud člověk příjme, že i když není schopen z nějakého důvodu dělat vše (nebo ne alespoň na nějakou dobu), může naopak čerpat mnohem více benefitů než dodržování předepsaného postupu za každou cenu. Často za cenu vyčerpání nebo zranění. S tímto mám i díky mému tělu tolik zkušeností, že bych mohl napsat celou knihu 🙂

Mám cvičit, když mám menstruaci, nebo jsem nemocná?

Ne. Jsou určité situace, kdy jediné co tělo potřebuje je klid, aby se mohlo samo ,,srovnat“. Naše přemýšlení a konání vede často právě opačným směrem. Nevíme, jak naše tělo funguje a chceme s ním manipulovat. Situace jako nemoc nebo menstruace jsou specifické, proto se vždy vyplatí, dát si pár dní voraz.

Proč mám cvičit ásany? Proč nemohu začít rovnou meditovat?

Klidně můžeš. Ásany nejsou pro meditaci podmínkou. Jsou jen vhodným nástrojem, který vytvoří podmínky pro meditaci. Tělo při sezení neotravuje, má větší kondici a před tím, než se člověk pokouší koncentrovat na něco subtilního, tak má zkušenost s vnímáním hrubších částí jako je tělo nebo dech.

Kdo je tvým učitelem?

Ve filosofii jógy, vědění o životě, lidském těle a fungování mysli Dr. Govind Rajpoot, Ph.D. V Aštánze mě nejvíce ovlivnil Jaro Pávek, Manju Jois a David Swenson.

Jak ovlivnila ájurvéda tvé učení jógy?

Hodně a zásadně. Už dlouho před tím, než jsem přišel na Ájurvédskou Univerzitu Praha jsem měl hodně otázek, na které jsem často nedostal uspokojující odpověď. Ájurvéda mi zodpověděla všechny a ještě způsobem, ze kterého jsem se dozvěděl mnohem více, než na co jsem se ptal. Dostal jsem kompletní pohled. Hodně věcí, které jsem předtím někde uvnitř tušil, se mi potvrdily a hodně názoru, které jsem slyšel od různých učitelů s dovětkem, že to někdo řekl, ale neví se proč, jsem odhodil. Ájurvéda změnila můj život a pohled na něj.